Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τρία εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Συζητήθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια και υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ο Γ. Κορκόβελος μας ενημερώνει:


Η Επιτροπή παρουσίασε το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Η Επιτροπή προτείνει τρία εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με τη βούληση των κρατών μελών. Τα σενάρια αυτά αρχίζουν από μια εθελοντική κατά περίπτωση απλή συνεργασία και φτάνουν μέχρι την κοινή άμυνα και την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή υιοθέτησε παράλληλα πρόταση για την θέσπισης ενός "Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας". Το Ταμείο θα συντονίζει, θα συμπληρώνει και θα ενισχύει τις εθνικές επενδύσεις στην έρευνα στον αμυντικό τομέα, στην ανάπτυξη πρωτοτύπων και στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας.

που θα στηρίξει την χρηματοδότηση της ανάπτυξης κοινών αμυντικών ικανοτήτων από τα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στην Πράγα στις 9 Ιουνίου για να συζητήσουν τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχουν οι Συνθήκες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας:

Σενάριο 1: τα κράτη μέλη αποφασίζουν για μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε εθελοντική και κατά περίπτωση βάση, ενώ η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συμπληρώνει τις εθνικές προσπάθειες. Η συμμετοχή της ΕΕ στις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένη. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων νέων κοινών ικανοτήτων, αλλά τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων και τη σύναψη συμβάσεων σε ατομικό επίπεδο. Η συνεργασία ΕΕ‒ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή της.

Σενάριο 2: τα κράτη μέλη θα συγκεντρώσουν ορισμένους οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους, έτσι ώστε να ενισχύσουν την αλληλεγγύη στον τομέα της άμυνας. Επίσης, η ΕΕ θα δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά για την προστασία της Ευρώπης εντός και εκτός των συνόρων της. Μπορεί να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο σε τομείς όπως η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, η προστασία των συνόρων ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και να ενισχύσει τη διάσταση άμυνας και ασφάλειας εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ όπως η ενέργεια, η υγεία, τα τελωνεία ή το διάστημα. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολιτική βούληση για δράση, καθώς και με τη λήψη αποφάσεων κατάλληλων για ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία και τον συντονισμό σε ένα πλήρες φάσμα θεμάτων.

Σενάριο 3: (το πλέον φιλόδοξο) Σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής ενωσιακής αμυντικής πολιτικής με κοινή που θα οδηγήσει σε κοινή άμυνα βάσει του άρθρου 42 της Συνθήκης ΕΕ
  • Άλληλo-ενισχύεται η ευθύνη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,
  • Η ΕΕ αναλαμβάνει κοινές αναλήψεις επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών, ναυτικές επιχειρήσεις σε εχθρικό περιβάλλον διάθεση στρατού στην ευρωπαϊκή άμυνα και κοινό σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων.
  • Στηρίζει τα κοινά αμυντικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας,
  • Δημιουργείται οργανισμός έρευνας στον τομέα της άμυνας και γενικά μια ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της άμυνας .

Τα έγραφα προβληματισμού που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή για το μέλλον της Ευρώπης:
  • την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης (26 Απριλίου 2017)·
  • την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης (10 Μαΐου 2017)·
  • την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με βάση την έκθεση των πέντε προέδρων, του Ιουνίου του 2015 (31 Μαΐου 2017)·
  • το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας (που παρουσιάζεται σήμερα)·

Το έγγραφο για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ αναμένεται στα τέλη Ιουνίου 2017.


Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου