Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ευκολότερη πρόβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και προσωρινούς ή μόνιμους λειτουργικούς περιορισμούς (όπως οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι). 
Η ψηφοφορία αυτή δίνει εντολή στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο - άρα η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων στα κράτη μέλη θα αργήσει.


Πιο αναλυτικά, χθες 14 Σεπτεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο οδηγίας με στόχο να θεσπίσει ειδικές προδιαγραφές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και τα άτομα με άλλους μόνιμους ή προσωρινούς λειτουργικούς περιορισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα άτομα που ταξιδεύουν με αποσκευές.

Το κείμενο αυτό, που ονομάζεται "Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα", ορίζει τι πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, αλλά δεν επιβάλει λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Το σχέδιο οδηγίας περιλαμβάνει εγγυήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διατάξεις της δεν θα δημιουργήσουν «δυσανάλογη επιβάρυνση».  Οι μικροεπιχειρήσεις (δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ) θα εξαιρεθούν από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

Ο κατάλογος των προϊόντων και των υπηρεσιών συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων:
  • μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και check-in
  • ΑΤΜ
  • υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα
  • τηλέφωνα και εξοπλισμός τηλεόρασης
  • τραπεζικές υπηρεσίες
  • ηλεκτρονικά βιβλία
  • μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αστικών συγκοινωνιών όπως το μετρό, τα τρένα, τα τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
  • ηλεκτρονικό εμπόριο
Το τροποποιημένο κείμενο εγκρίθηκε με 537 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 89 αποχές. Η ψηφοφορία αυτή δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο την εντολή προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου