Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Β. Κορέα: Τι χρειάζεται να ξέρετε (και μερικές γελοιογραφίες)

Συγκεντρώνουμε σε μία ανάρτηση τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το φλέγον θέμα της Β. Κορέας. Για αναλυτικότερες πληροφορίες προτείνουμε το αφιέρωμα του cnn.com.


Το παρελθόν

Η Βόρειος Κορέα συνορεύει με Κίνα, Ρωσία και Νότιο Κορέα. Από το 1910 μέχρι το 1945, η Ιαπωνία ήλεγχε ολόκληρη την Κορέα, Βόρεια και Νότια. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κορέα χωρίστηκε. Η καπιταλιστική Νότια Κορέα υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους, ενώ η κομουνιστική Βόρειος Κορέα έγινε σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης. Η ένταση του ψυχρού πολέμου ξέσπασε στον κορεατικό πόλεμο του 1950, καταστρέφοντας την χερσόνησο και σκοτώνοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Η μάχη έληξε με εκεχειρία, όχι συνθήκη, αφήνοντας εκκρεμή μία πλειάδα θεμάτων.



Το παρόν

Η Β. Κορέα έχει 25 εκατομμύρια κατοίκους με πρωτεύουσα την Pyongyang. To 2011 έρχεται στην εξουσία ο Kim Jong Un, ο οποίος εδραιώνει την εξουσία του με βία και αίμα.

Ο αριθμός των πυρηνικών δοκιμών, της εμβέλειας και της πολυπλοκότητας των πυρηνικών όπλων που έχει στην κατοχή της η χώρα, αυξάνονται εκθετικά τα χρόνια της εξουσίας του.

Η Βόρεια Κορέα αυτο-χαρακτηρίζεται επίσημα ως αυτοσυντηρούμενο σοσιαλιστικό κράτος και πραγματοποιεί επίσημα εκλογές. Οι κριτικοί την θεωρούν ως μια (έστω ασυνήθιστη) ολοκληρωτική δικτατορία.

Τελευταίες εξελίξεις

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική της δοκιμή την Κυριακή 3/9/2017, δοκιμάζοντας μια βόμβα υδρογόνου. Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο που χρησιμοποιεί τεχνολογία σύντηξης πυρήνων, πετυχαίνοντας έτσι ισχύ πολλαπλάσια της βόμβας σχάσης (γνωστής μέχρι τώρα ως "ατομική βόμβα"). Το γεγονός αυτό εντείνει τους φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιο κοντά στην κατασκευή ενός πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και θα μπορεί να πλήξει άλλες χώρες (έχουσες πυρηνικά ή όχι).

Ο Kune Y Suh, καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ονόμασε το γεγονός της Κυριακής ως "game changer". Επίσης είπε "North Korea has effectively established itself as a nuclear state. This is not just a game changer; it's a game over."

Παράλληλα η Βόρεια Κορέα απειλεί με πυραυλική επίθεση την νήσο Γκουάμ, λαμβάνοντας την προειδοποίηση "φωτιά κι οργή", από τον Τραμπ, "που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν".


Και οι γελοιογραφίες








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου