Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Brexit: Dealing with withdrawal symptoms

O Γ. Κορκόβελος μας προτείνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάρτηση, στην οποία ο A. Duff (πρώην Ευρωβουλευτής και μέλος του European Policy Centre) σχολιάζει την προβληματική πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και προτείνει τρόπους για να υπάρχει πρόοδος στα τρία σημεία - κλειδιά:


Δικαιώματα των πολιτών
Παρόλο που ακούγεται καλό οι πολίτες της ΕΕ που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν και οι Βρετανοί πολίτες που μένουν στην ΕΕ, ίσως να μην είναι πάντα εφικτό. Ο A. Duff προτείνει την συνεργασία ΗΒ και ΕΕ σε μία νέα δομή που θα επιβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων και των δύο ομάδων πολιτών.

Οικονομικά
Ο Α. Duff πιστεύει πως το συμφέρον του ΗΒ είναι να μείνει στο Multiannual Financial Framework μέχρι το 2021 (θεωρεί δε πως η οικονομική ασυμφωνία δεν είναι τόσο σημαντική, όσο την προβάλλουν τα μέλη). Συνιστά μία γρήγορη συμφωνία με πληρωμές κατανεμημένες σε πολλαπλά έτη.

Ιρλανδία
O A. Duff πιστεύει πως το Ιρλανδικό δίλημμα ενισχύει το ισχυρό επιχείρημα υπέρ της διατήρησης του ΗΒ στην υφιστάμενη τελωνειακή ένωση και την Ενιαία Αγορά - τουλάχιστον κατά την διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Επίσης τονίζει πως δεν έχει νόημα η υπερβολική απαίτηση για τα νέα σύνορα της ΕΕ στην Β. Ιρλανδία.


Τέλος, ο A. Duff διευκρινίζει πως η ομιλία της Τ. May στο συνέδριο του κόμματός της θα είναι η τελευταία της ευκαιρία να διορθώσει τα προβλήματα που η ίδια έχει επιφέρει στις διαπραγματεύσεις. Η ομιλία της σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, αναφορικά με την απόφαση μετάβασης στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το άρθρο 50.


Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το discussion paper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου