Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Είκοσι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει για την σύσταση της EPPO, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία της.



Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι αρμόδια να διερευνά και να διώκει την απάτη κατά της ΕΕ, την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και άλλα εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Μέχρι σήμερα, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη για την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο και θα λειτουργεί ως συλλογική δομή διαρθρωμένη σε δύο επίπεδα. Το κεντρικό επίπεδο θα συνίσταται στον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα έχει τη συνολική ευθύνη για την Εισαγγελία. Το αποκεντρωμένο επίπεδο θα αποτελείται από Εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα κράτη μέλη και θα είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή διεξαγωγή των ποινικών ερευνών και διώξεων, σύμφωνα με τις κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις του οικείου κράτους μέλους.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας της «ενισχυμένης συνεργασίας» στην οποία συμμετέχουν 20 κράτη μέλη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, Ιταλία και Αυστρία. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενταχθούν στη συνεργασία και άλλα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου