Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Γεωργία 2.0

Στις 29 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής.

Τί είναι η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ);
Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι η γεωργική πολιτική της ΕΕ (!)
Μερικές φορές την λέμε και Γεωργία 2.0, εξ' ου και ο τίτλος της ανάρτησης. Θα το δείτε και ως CAP - Common Agricultural Policy.



Τι στόχους έχει η ΚΓΠ;
Ενδεικτικά αναφέρονται: παραγωγή επαρκών ποσοτήτων τροφίμων, ασφάλεια/ιχνηλασιμότητα τροφίμων, προστασία αγροτών από κρίσεις, εκσυγχρονισμός μέσων παραγωγής, βιωσιμότητα αγορτικών κοινοτήτων, δημιουργία θέσεων εργασίας, προστασία περιβάλλοντος.

Πώς χρηματοδοτείται η υλοποίηση της ΚΓΠ;
Η γεωργία είναι ένας τομέας πολιτικής όπου οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να μοιράζονται πλήρως την ευθύνη - καθώς και την αναγκαία δημόσια χρηματοδότηση. Έτσι, αντί η οικονομική πολιτική και η χρηματοδοτική στήριξη να αποφασίζονται από κάθε επιμέρους χώρα, την ευθύνη για τις πολιτικές αυτές έχει η ΕΕ στο σύνολό της. Το μερίδιο των γεωργικών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά από 70%, που ήταν το μέγιστο ποσοστό και σημειώθηκε τη δεκαετία του ’70, σε 38% περίπου σήμερα. Αυτό αντανακλά την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΕΕ σε άλλους τομείς και την εξοικονόμηση πόρων χάρη σε διάφορες μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: H KΓΠ με μια ματιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου