''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, και τη δήλωση της Ρώμης, παρουσίασε σήμερα
26/4 ένα έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης έως το 2025
Το έγγραφο αυτό είναι στο πνεύμα της λευκής βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης, και παρουσιάζει διάφορες ιδέες, προτάσεις και επιλογές για μια κοινωνική διάσταση της Ευρώπης έως το 2025.
Αποτελεί, επίσης, μια προσπάθεια για να διευκρινιστεί η συμβολή της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες και οι πολίτες μας κατά τα επόμενα χρόνια και
θέτει ερωτήματα σχετικά με τον
τρόπο που ζούμε και τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μας,
αλλά και σχετικά με το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το βιοτικό μας
επίπεδο, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο προσδιορίζει τις ακόλουθες τρεις δυνατές επιλογές για το μέλλον:
- Περιορισμός της κοινωνικής διάστασης στην ελεύθερη κυκλοφορία: με την επιλογή αυτή, η Ένωση θα μπορέσει να διατηρήσει τους κανόνες για την προώθηση της διασυνοριακής κυκλοφορίας των προσώπων, όπως είναι οι κανόνες για τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των μετακινούμενων πολιτών, για την απόσπαση εργαζομένων, για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και για την αναγνώριση των διπλωμάτων. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν πλέον ελάχιστες προδιαγραφές της ΕΕ, π.χ. για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης ή την άδεια μητρότητας και πατρότητας. Η Ευρώπη δεν θα διαμορφώνει πλέον τις ευκαιρίες για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και τα προγράμματα περιφερειακής αναδιάρθρωσης στα κράτη μέλη που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα πρέπει να διακοπούν ή να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους.
- Όσοι θέλουν να κάνουν περισσότερα στο κοινωνικό πεδίο κάνουν περισσότερα: διαφορετικές ομάδες χωρών μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν περισσότερα από κοινού στο κοινωνικό πεδίο. Θα μπορούσαν να είναι οι χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ, για να διατηρήσουν την ισχύ και τη σταθερότητα του νομίσματος και για να αποφύγουν απότομες προσαρμογές στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός χωρών με επίκεντρο άλλα θέματα.
- Η ΕΕ των 27 εμβαθύνει από κοινού την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης: αν και το κέντρο βάρους των ενεργειών στο κοινωνικό πεδίο θα πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει στις εθνικές και τοπικές αρχές, η ΕΕ θα διερευνήσει τρόπους για περαιτέρω στήριξη των ενεργειών των κρατών μελών, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Η νομοθεσία, όχι μόνο θα ορίζει ελάχιστες προδιαγραφές, αλλά, σε επιλεγμένους τομείς, θα εναρμονίζει πλήρως τα δικαιώματα των πολιτών σε όλη την ΕΕ, έχοντας ως στόχο την επικέντρωση στην κοινωνική σύγκλιση σε κοινωνικά αποτελέσματα.
Το έγγραφο συνοδεύεται με την παρουσίαση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και των πρωτοβουλιών που τον συνοδεύουν όσον αφορά την πρόοδο που σημειώνεται
για "να επιτύχουμε αγορές εργασίας και
συστήματα κοινωνικής πρόνοιας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του
μέλλοντος, θα είναι δικαιότερα και θα λειτουργούν καλύτερα, καθώς και
για την υποστήριξη μιας ανανεωμένης σύγκλισης για
την επίτευξη καλύτερων συνθηκών ζωής και εργασίας".
Μετά το έγγραφο για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης θα ακολουθήσουν μια σειρά εγγράφων προβληματισμού σχετικά με:
- την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης (10/5)
- την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με βάση την έκθεση των πέντε προέδρων του Ιουνίου 2015 (31/5)
- το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας (7/6)
- το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ (28/6) '' Γ.Κορκόβελος
- Το έγγραφο..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου