Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ευρωπαϊκό/ Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Μια συζήτηση «επί της ουσίας». της καθ. Νιόβης Παυλίδου.




Η καθηγήτρια Νιόβη Παυλίδου μας παρέχει μια πλήρη εικόνα της κοινοτικής πρωτοβουλίας για την δημιουργία Ευρωπαικού Πλαισίου προσόντων (ΕΠΠ).  Η εργασία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία   με το CEDEFOP . Το Cedefop, ένας από τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης,  ιδρύθηκε (1) το 1975 και έχει την έδρα του στην Ελλάδα από το 1995. Αποστολή του είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ). Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους.

''Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ); Ποιούς αφορά;

Η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2006 σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ενός γενικού πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει τη αναγνώριση των προσόντων του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη, κατατάσσοντάς τα σε επίπεδα, προκειμένου να προωθηθεί η δια βίου μάθηση και η κινητικότητα στην ενιαία αγοράς εργασίας. Μετά την υιοθέτηση της σύστασης (recommendation) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2008 ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης, έχοντας δύο βασικούς στόχους [2]:.''


Περιγραφικοί δείκτες που ορίζουν τα επίπεδα στο Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων

Καθένα από τα 8 επίπεδα ορίζεται βάσει ενός συνόλου περιγραφικών δεικτών, οι οποίοι προσδιορίζουν τα μαθησιακά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα προσόντα του συγκεκριμένου επιπέδου σε οποιοδήποτε σύστημα προσόντων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου