Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ: νομοθετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Σε συνέχεια παλαιότερων αναρτήσεων σας προωθούμε γραφήματα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς η ΕΕ παράγει περίπου 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 173 κιλά ανά άτομο. Ποιοι είναι οι τομείς που ευθύνονται περισσότερο για αυτή την κατάσταση; Πως μπορεί να μειωθεί αυτή η σπατάλη και τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές; Δείτε εδώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην απόρριψη τροφίμων που είναι ακόμα ασφαλή προς κατανάλωση, συντείνουν οι ημερομηνίες «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως», που όχι μόνο τίθενται πλημμελώς σε διάφορα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου (π.χ. αλάτι), αλλά και παρερμηνεύονται από τον μέσο καταναλωτή. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συνάρτηση μεταξύ σπατάλης των τροφίμων και επισήμανσης της ημερομηνίας λήξης επ’ αυτών, όσον αφορά ειδικά τη χώρα μας.
Σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές συζητούν έκθεση που προτείνει μέτρα για την κατά 50% μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων στην ΕΕ μέχρι το 2030. Ο στόχος αυτός είχε ήδη οριστεί από το νομοθετικό πακέτο για τα απόβλητα που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.
Επίσης, η έκθεση συμπεριλαμβάνει αρκετές προτάσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων. Η έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας για το ΦΠΑ, ώστε να εξουσιοδοτηθεί ρητά η φορολογική απαλλαγή για δωρεές τροφίμων. Οι δωρεές μειώνουν τα απόβλητα τροφίμων και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

1 σχόλιο:

  1. Με αφορμή την πολύ σημαντική έκθεση για τη σπατάλη τροφίμων που αναρτήσατε στο blog, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι o Μίλτος πρότεινε για το φετινό βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το Μπορούμε, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Το Μπορούμε σώζει τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια: Μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει συνολικά 14.000.000 μερίδες φαγητού, ενώ προσφέρει καθημερινά (κατά μέσο όρο) 20.000 γεύματα.



    Κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ με κόστος πάνω από 143 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος μείωσης απώλειας τροφίμων στα μισά μέχρι το 2030, εγκρίθηκε από το ΕΚ στην Ολομέλεια την Τρίτη. Στόχος του Μπορούμε είναι να αλλάξει η νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας πάνω στα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής παραγωγής, τα σούπερ μάρκετ κτλ). Το βραβείο θα αποτελούσε μια ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά και επισιτιστική στήριξη του Μπορούμε σε ανθρώπους σε ανάγκη και ταυτόχρονα θα έστελνε ένα πολιτικό μήνυμα για την απώλεια τροφίμων στην Ελλάδα.



    Επισυνάπτω ένα infographic του Μπορούμε με βασικά στοιχεία της δράσης του προς ενημέρωσή σας (τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα στο κείμενο του e-mail) και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.



    Φιλικά,

    Μπέατρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή