Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Brexit και από την EURATOM; Τι σκέφτονται οι Βρετανοί;

του Π. Οικονόμου


Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν είναι δεσμευτικό το BREXIT να συνοδευτεί με αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕURATOM*. Στην ουσία πρόκειται για μια σε, κάποιο βαθμό, ανεξάρτητη πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί στο Λονδίνο και αμέσως μετά να τεθεί προς διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στα ‘’πώς και πότε’’. Σε μια ενδεχόμενη αποχώρησή της, η Μεγάλη Βρετανία αναμφισβήτητα θα χάσει πλεονεκτήματα που της παρέχει η ένταξή της στην ΕURATOM. Κυρίως στον χώρο της έρευνας και στην οικονομία της πυρηνικής τεχνολογίας, που συμβάλουν σημαντικά στο σημερινό ισχυρό πολιτικό της κύρος.

Θα μπορούσε η Μεγάλη Βρετανία εκτός ΕURATOM να αποκομίσει κέρδη από εξω-ευρωπαϊκές διακρατικές πυρηνικές συνεργασίες οι οποίες δεν θα υπόκεινται ενδεχομένως στον δεσμευτική εφαρμογή Ευρωπαϊκών standards και οδηγιών, κυρίως σε θέματα Safety και Security πυρηνικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων. Παρόμοιες περιπτώσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα σε τρίτους, εκτός εάν καλύπτονται από το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας - ΙΑΕΑ).

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕURATOM, θα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα επικαιροποίησης της υπάρχουσας συμφωνίας (Nuclear Voluntary-OfferAgreement) της Μεγάλης Βρετανίας με την ΙΑΕΑ  ή η υπογραφή νέας επαρκούς συμφωνίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Bloomberg εδώ

* The European Atomic Energy Community (EAEC or Euratom) is an international organisation founded in 1957 with the purpose of creating a specialist market for nuclear power in Europe, developing nuclear energy and distributing it to its member states while selling the surplus to non-member states. It is legally distinct from the European Union (EU), but has the same membership, and is governed by many of the EU's institutions.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου