Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατηγικές για τη ενίσχυση της καινοτομίας στις περιφέρειες

Ο Γιώργος Κορκόβελος μας στέλνει μια περίληψη της πρότασης/εγγράφου της Επιτροπής, που υιοθέτησε τον Ιούλιο, για δράσεις που αφορούν στρατηγικές για την ενίσχυση της καινοτομίας στις περιφέρειες. Είναι σημαντικό και επίκαιρο σε σχέση με την εξειδίκευση που ζητάει η νέα εποχή.


  • Η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για να βοηθήσει τις περιφέρειες να διαμορφώσουν ανθεκτικές οικονομίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.


  • Θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμώσει τις περιφέρειές της και να τις βοηθήσει να επενδύουν σε εξειδικευμένους τομείς εκεί που διαθέτουν ανταγωνιστική ισχύ («έξυπνη εξειδίκευση») και να παράγουν την καινοτομία και την ανάπτυξη που χρειάζονται.

  • Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης στόχο έχουν να δώσουν τη δυνατότητα στις περιφέρειες να μετατρέψουν τις ανάγκες τους και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Βοηθούν τις περιφέρειες να προβλέπουν, να σχεδιάζουν και να παρακολουθούν τη διαδικασία του οικονομικού τους εκσυγχρονισμού. Αυτές οι στρατηγικές οδηγούν σε καλύτερη σύνδεση μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων καθώς και σε βελτιωμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  • Οι στρατηγικές αυτές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές περιφέρειες σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές τους. Συχνά περιλαμβάνουν παραδοσιακούς τομείς, όπως οι τομείς των γεωργικών προϊόντων διατροφής, της δασοκομίας, του τουρισμού και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εξελίσσονται μέσω της καινοτομίας. Υπάρχουν ήδη θεματικές πλατφόρμες έξυπνης εξειδίκευσης που συνεργάζονται πάνω από 100 περιφέρειες σε σχετικά με τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό, την ενέργεια, και τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, και έχουν την συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής, ερευνητών, επιχειρήσεων, και της κοινωνίας των πολιτών.

  • Η Επιτροπή προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή τη θετική εμπειρία με δύο πιλοτικά έργα: υποστήριξη για συγκεκριμένες προκλήσεις σε περιφέρειες που είναι αντιμέτωπες με τη βιομηχανική μετάβαση και διαπεριφερειακές συμπράξεις καινοτομίας.

  • Στόχος είναι να βρεθούν και να αναπτυχθούν διαπεριφερειακά έργα με δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης που να μπορούν να δημιουργήσουν ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας σε τομείς προτεραιότητας. Οι διαπεριφερειακές συμπράξεις θα συσταθούν κατά τη διάρκεια του 2017 και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2018. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα θα έχει ενεργή συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου